dijous, 28 de febrer del 2008

RESUM DEL TALLER D'ALIMENTACIÓ INFANTIL BIOLÒGICA

ALIMENTACIÓ INFANTIL
a càrrec del metge Naturista, Xavier Uriarte

Introducció dels primers aliments:

L'introducció dels primers aliments podria comparar-se a l'alimentació que és dóna a una persona recent intervinguda quirúrgicament, o a l'alimentació d'una persona amb un colon delicat o amb un estomac delicat, o algú amb càncer en qualsevol zona del tracte digestiu. Totes elles es regeixen per la "Llei de compatibilitats alimentàries".

En tots aquests casos es menjarien els aliments propis de l'època començant per:
1r. Tubèrculs (patates, moniatos, ...) i fruita, continuaríem per
2n. Tubèrculs més hortalisses (enciam, pastanaga, nap,- fulla verda-), després
3r. Verdura més cereals i per últim introduiríem
4rt. La llegum que primer la donaríem fresca (faves, pèsols, mongeta tendra -més rica en nutrients perquè tenen més aigua,) i posteriorment
5è. Llegum seca (Sèsam, cigrons, mongetes). Rica en Ferro, s'absorbeix millor si la combines amb aliments verds i vermells que contenen vitamina C que és hidrosoluble. S'aconsella introduir-la a partir de l'any.

Cereals: Sense Gluten:
Arròs
Mill
Blat de moro
Quinoa
Fajol ("Trigo Sarraceno")
Amb poc Gluten:
Civada
Avena
Amb Gluten:
Espelta (conté gluten però és un blat antic amb poques modificacions, és més assimilable i digerible que els altres cereals d'aquest grup)
Cus-Cus (Blat)
Bulgur (blat, )
Camut (és un derivat del blat, conté gluten)


La manifestació de l'intolerància al gluten (celíacs) pot ser Ràpida o Lenta.
*Manifestació
Ràpida: és digestiva, una inflamació del tracte intestinal que produeix unes grans diarrees. S'ha d'aturar l'ingesta del que les ha produït, en cas contrari pot ser perillós.
*Manifestació
Lenta: En el cas de persones autistes, s'ha observat que es tanquen més en el seu món. Fa 20 anys es va estudiar que si a persones amb problemes neurològics se'ls disminuïa l'ingesta de gluten estaven més oberts, més comunicatius, millor aprenentatge. És el que s'anomena Intolerància Neurològica. (Les proves d'intolerància al gluten poden donar negatives).

S'aconsella, mentes es pugui, allargar al màxim la ingesta d'aliments sense gluten, fins els 3-4 anys.
Quan es comencen a introduir aquest tipus d'aliments millor començar amb espelta, camut, polenta i començar amb farina fins al gra. S'aconsella no introduir el gra de cop o bé fer una cocció amb 7 unitats d'aigua per 1 unitat de cereal i passar-la per un xino per exemple de manera que afavoreixi la seva assimilació (antigament, les mares ho mastegaven primer elles i després ho donaven als seus fills per així facilitar la digestió).

La
Vacuna de la Tos ferina, per una similitud que té amb el gluten pot sensibilitzar l'individu de manera que quan comences a introduir el gluten provoca una intolerància.

Els
Materials Pesats (plom, dioxines...) també poden provocar una sensibilització que afavoreixi l'intolerància quan s'introdueixen aliments amb gluten.


L'
Alletament Matern és la millor quelació per la dona, l'infant si no menja els residus de la mare els menjarà de la terra o de la llet (de cabra o de vaca). Durant l'alletament matern millor menjar proteïna vegetal ja que aquesta té fibra i l'animal no, també és interessant reduir el consum d'oli i de panses i dàtils doncs són molt rics en calories.

Dins l'alimentació omnívora la
lactosa pot donar irritabilitats digestives (còlics, diarrees...).

Llet de Cereals: Anar-les canviat, no donar només llet d'un tipus de cereal. Es pot trobar llet de xufla, llet de soja, llet de sèsam.
Llet de fruits oleaginosos: com pot ser la llet d'ametlles, avellanes...

Ambdós tipus de llets tenen tots els aminoàcids (proteïnes i grasses) que es necessiten pel creixement.

Ex. Es pot triturar sèsam cru (torrat no) i afegir-lo a la llet de manera que s'enriqueix i no calen enriquiments artificials.

El
midó està en tubèrculs i cereals. L'organisme no pot metabolitzar-l'ho per això entra la cultura del torrat (torrar el pa, bullir els cereal, bullir e tubèrcul, així trenques el lmidó facilitant la seva absorció.

El Muesli i el Cruesli contenen midó, si els passes pel forn per torrar-los una mica ajuda a una millor assimilació i digestió. Enlloc de posar-lo al forn pots torrar-lo amb una paella, sense oli, o bé pots posar-lo sobre una estufa de llenya.

El pa torrat és molt bo com astringent (talla les descomposició) ja que el midó està totalment trencat i sec. Una sopa de ceba, farigola i pa sec és molt astringent.

El kuzu (és una arrel) és també un gran astringent, amb aigua calenta fa una gelatina que talla la diarrea.

La Farina de Mostassa és un tubèrcul molt medicinal, genera molta calor interna. És un bon remei en cas de faringitis, laringitis. La pots posar dins d'un mitjó te'l poses i vas a dormir.

Una torrada de pa amb vinagre als peus (pots aguantar-ho amb un mitjó, per exemple) fa baixar la febre perquè la polaritzes (va cap als peus). És un gran absorbent de calor. També pots aconseguir aquest mateix efecte posant fang als peus.

El Calci s'assimila gràcies a l'ingestió d'algues.


Les Proteïnes

Hi ha dos tipus de proteïnes, les vegetals i les animals.
Proteïnes Vegetals:
Llegums
Fruits oleaginosos (nous...)
Cereals
Tubèrculs
Proteïnes Animals: Són proteïnes més complexes, s'aconsella introduir-les a partir de l'any de vida del nen
Carn
Peix
Ou
Formatge

Equivalències entre vegetals i animals:
llegum / carn
fruits oleaginosos/peix
cereals / formatge
tubèrcul / ou

La
Llevadura de cervesa i la Jalea Real són molt riques en vitamina B12, és interessant incorporar-les a la dieta si no es mengen proteïnes complexes (animals) i en brots de creixement.
Evitar la llevadura de cervesa en cas de tenir fongs ja que és un fong. Així mateix hem d'evitar ingerir qualsevol altre tipus de fong (bolets, queladors de la terra per excel·lència).

****Començar a introduir aliments quan l'infant comença a tenir curiositat i vulgui provar****


Si es vol fer una neteja de l'organisme =
Depuració, per compensar l'accés d'aliments, s'han de disminuir els aliments rics en fibra (món vegetal) i també les proteïnes animals. Això es fa durant 2-4-6-8 setmanes.


Què és un Aliment Complert?

Un aliment complert és aquell que és ric en fibra i té baixa toxicitat, és a dir els aliments poc refinats i biològics

La Fibra (cereal íntegre, tubèrcul, fruita) té pectines, cel·luloses, hemicel.luloses, fitats (acid fitit), aquest últim dificulta l'absorció de Calci per això és interessant menja també algues i té com a propietat que inhibeix el creixement de cel.lules tumorals, elimina les pedres del cos com els oxalats (espàrrecs).


L'aliment vegetal dóna potassi, ajuda a eliminar el que el cos, l'organisme no necessita.
L'aliment animal dóna Sodi, ajuda a retenir.

S'ha d'intentar ingerir menys Ferro animal i més Ferro vegetal.

Una dona, pels cicles menstruals és interessant que tingui un bon subministrament de Ferro.
Si una dona està bé de salut no cal moure les quantitats de ferro, encara que el tingui baix, doncs serà el ferro que ella necessita.

Segons com està un individu el ferro pot Oxidar i per tant ataca les cel.lules, les desprotegeix.
Segons com està un individu el ferro pot Reduir i per tant protegeix la cel.lula.

Una ingesta excessiva de Ferro pot provocar un derrame cerebral per oxidació de les cel.lules que provoquen una lesió a la neurona.

És Normal que un embaràs evolucioni amb anèmia.

Es pot augmentar el nivell de Ferro sense prendre'l com a tal sinó menjant sèsam, tahin i llegum seca.

L'alimentació pot millorar la pell i les mucoses (en casos de psoriasis, "exemes"... p. ex.). El tipus d'alimentació que aniria bé en aquests casos és una ALIMENTACIÓ ALCALINA:

*Cereals íntegres
*Verdures i hortalisses
*Tubèrculs
*Llegums fresques
*Poca llegum seca
*Poca fruita farinosa (plàtans)
*Poca fruita oleaginosa (nous, ametlles...)

i disminuir com a mínim un 25%:
*Mel
*"Síropes"
*"Melazas"
*Farines
*Carn
*Peix
*Formatges
*Embotits
*Llegums




-No ingerir en una mateixa menjada dos tipus diferents de proteïnes (ex. Mongetes amb botifarra).

-Un refredat o qualsevol malaltia comú és una immunitat correcte. Una persona amb salut s'ha de posar malalta ja que gràcies a aquesta malaltia evolucionem, ens enfortim i madurem el sistema immunitari.



Aquest resum reflexa les inquietuds dels assistents a la xerrada, no hi va haver temps de parlar de més coses tot i que en varen quedar moltes en el tinter.