dimecres, 2 d’abril del 2008

ARTICLE AL SETMANARI "L'EMPORDÀ" 11 de març de 2008

56 DIMARTS, 11 DE MARÇ DEL 2008 EMPORDÀ Posted by Picasa

æ Cultura&Societat

GRUP DE CRIANÇA El naixement d’un fill canvia la vida de tota la família, especialment la de les dones. Per aquest motiu, el grup de Dones Doules

de Girona ha promogut a Figueres un punt de trobada per compartir experiències, dubtes i alegries del dia a dia. L’objectiu és viure la maternitat com un

gaudi. Es complementa amb tallers i xerrades que imparteixen metges i que serveixen per desterrar pors i dubtes.



Impulsen un grup de criança a Figueres per compartir l’experiència de tenir fills

El dirigeix una doula, Tuulikki Vegué, una figura que acompanya les dones abans, durant i després del part



GRUP DE CRIANÇA A FIGUERES

 A 5 minuts de Figueres.

Tuulikki Vegué.

Dilluns, de 17.00 a 18.30 hores.

Contacte: 696 362 821 o a través

de c/e tuligisbert@gmail.com


FIGUERES CRISTINA VILÀ

Doula és una paraula que ve del grec antic i ens remet a aquelles dones que ajudaven a la senyora de la casa durant el procés del part. Des de fa temps i davant la fredor que impera en els parts assistits en hospitals, el moviment de les doules están renaixent a Occident. La doula aporta experiència i dóna suport físic, informatiu i emocional a altres dones abans, durant i després del part. A Figueres, com a altres punts de les comarques gironines, s’ha impulsat un grup de criança dirigit per la doula i terapeuta manual Tuulikki Vegué.

Des del grup de criança de Figueres s’impulsen diferents activitats A la fotografia, una de les darreres xerrades sobre recuperació del periné. TUULIKKI VEGUÉ

Una doula t’acompanya, és com tenir l’àvia a prop”, comenta Vegué, la qual es va introduir en aquest món el 1999. Abans, els parts es feien a casa –ara és una opció encara és viable ja que hi ha algunes llevadores i metgesses que els supervisen– i les mares experimentades de la comunitat ajudaven aportant confiança i suport. Aquest és el paper que assumeixen ara les doules del segle XXI. A Girona són quatre. Vegué deixa molt clar que elles no són ni metgesses ni llevadores i que les doules només acompañen la gestant. L’efecte terapèutic de la seva presència està comprovat científicament: un 25 per cent de reducció en la durada del part; un 50 per cent de reducció en les cesàries o un 60 per cent menys d’epidurals, entre altres.

Per a Vegué el més important seria que els centres hospitalaris estiguessin preparats perquè les dones tinguessin parts llargs i els poguessin gaudir amb tranquil·litat, sense interrupcions. Vegué té molt clar, però, que això suposa “un cost afegit per Sanitat”. A més, la falta de personal agreuja el problema.

Per la seva banda, l’associació catalana de llevadores, juntament amb la Federación de Associaciones de Matronas de España, és conscient de la necessitat d’un canvi. “Les llevadores intenten recuperar el seu lloc”, diu Vegué. En aquest sentit, fa unes setmanes es va presentar a Barcelona el llibre Iniciativa del part normal, un document dirigit als professionals perquè aquests tinguin en compte, en el moment del part, el benestar emocional de la dona i l’entorn on s’intervé.

Un embaràs és un privilegi perquè et desperta la sensibilitat i moltes inquietuds, però cal estar disposat a sentir-ho”, diu Vegué. El grup de criança de Figueres, on ara participen, cada dilluns a la tarda, cinc persones, prepara la dona per al moment del part esvaint dubtes i donant respostes o dirigint-la a professionals.

L’activitat del grup, però, s’amplia fins a després del part i acull mares amb nadons I nens fins als 3 anys. Es programen tallers i xerrades impartits per metges on es comparteixen temes quotidians com les vacunes, l’homeopatia, l’alimentació infantil biològica, l’alimentació en les malalties més freqüents. Properament se’n farà una sobre tendències educatives. “El fet de saber que hi ha algú, sempre et dóna més tranquil·litat”, diu Vegué, la qual també assumeix consultes més individuals.

Per problemes amb la feina, moltes dones passen la maternitat massa soles”, reconeix aquesta doula que creu que, tot i les darreres millores, l’Estat no recolza prou la dona. “Els dos primers anys de vida del nadó és molt important la presència de la mare. És per això que el món laboral interfereix”, apunta.



LA DADA

50% menys de cesàries.

Segons un estudi científic publicat al llibre Mothering de mother, la presència de les doules en un part afavoreix la mare en molts sentits.