dijous, 22 de maig del 2008

EDUCACIÓ A LA LLAR, UNA ALTERNATIVA POSSIBLE

EDUCACIÓ A LA LLAR, UNA ALTERNATIVA POSSIBLE

L'educació a la llar significa que els pares prenen la responsabilitat de l'educació dels seus fills. Encara que les reons són diverses, de fet, sovint s'entrecreuen i, en essència, hi ha el nexe comú de posar les persones en primer lloc. Moltes famílies han estat sensibles al patiment i/o a les alteracions psicològiques -fins i tot físiques- dels seus fills després de l'escolarització presencial; en d'altres ocasions, continuar amb els nens a casa ha estat una coa completament natural: hi ha famílies en què els pares fan una crítica profunda dels sistema educatiu i hi són coherents, amb aquesta crítica. També sovint influeix en el fet d'optar per l'educació a la llar de manera de viure de la família (pel que fa als aspectes dietètics, sanitaris, ètics, morals,...) perquè és minoritària -és a dir, "diferent"- dins l'àmbit social. En aquest sentit, hi ha força famílies que professen algun credo religiós que no és majoritari. Fins i tot hi ha pares que des de qualsevol d'aquestes òtiques, i també de de cap d'elles, trien l'educació a la llar després d'haver valorat les possibilitats dels sistema educatiu presencial actual i haver arribat a la conclusió lògica que els seus fills estaran més ben preparats per a accedir a estudis de nivell superior i per a incorporar-se al món laboral en més bones condicions si s'eduquen a casa.

De fet, és una alternativa legal a molts països: als Estats Units, gairebé un milió i mig de nens i d'adolescents no van a l'escola sinó que aprenen a casa i/o en d'altres llocs. A la resta d'Amèrica, també és legal al Canadà i al Brasil; fins i tot a Oceania (Nova Zelanda i Austràlia) Àsia (Singapur i Taiwan) i l'Àfrica (la República de Sud-Àfrica).

Pel que fa a Europa, és reconeix el dret dels pares a l'educació a la llar a Bèlgica, França, Irlanda, Itàlia, el Regne Unit, la República Txeca, Rússia i Suècia.

Tot i aquesta llista, a molts altres països d'arreu del planeta existeixen multitud de famílies que eduquen a casa, encara que la llei prohibeixi explícitament aquesta possibilitat o bé sigui ambigua, com ara en els casos del Japó, Alemanya, Gràcia, els Països Baixos, Noruega i Espanya.

Al nostre estat, es calcula que més de 100 famílies son homescholers en l'actualitat. La veritat és que històricament ha estat una alternativa posada en pràctica a Espanya al llarg d'aquest segle, fins i tot en plena dictadura franquista.

D'ençà la dècada dels noranta, una part d'aquest col.lectiu s'ha anat agrupant a l'entorn del butlletí Crecer sin Escuela, però no s'ha seguit l'exemple d'altres països, com el Regne Unit o França on s'han creat associacions força importants tant pel seu nombre de socis i d'estudiants (en el cas d'Educacions Otherwse, 2.000 socis i 4.000 estudiants, encara que es calcula que la xifra de homeschoolers és quatre vegades més ran; en el cas de "Les Enfants d'Abord", són més de 300 famílies) com pel seu èxit a l'hora d'aconseguir la regulació de l'educació a la llar (llei francesa de 1998).

Arran de la llista electrònica de correu de Crecer sin Escuela, recentment s'ha constituït el grup Eduación Libre, els objectius del qual són formalitzar la constitució de l'espanyola ALE (Associació per la Lliure Educació) i la regulació a nivell legal i administratiu del dret a l'educació a la llar.

Una dada: per motius "burocràtics" va desaparèixer de l'esborrany de la LOGSE la regulació del dret dels pares espanyols a l'educació a casa, i no se n'ha tornat a parlar fins ara.

SOBRE CLONLARA SCHOOL ESPANYA

Juntament amb el Japó (on són més de 400 els alumnes de Clonlara) Espanya és l'altre Estat, fora dels Estats Units, on aquesta escola alternativa privada nord-americana, pionera a la dècada dels passats vuitanta en la creació d'un programa d'educació a distància per als cicles obligatoris, té un currículum adaptat per als alumnes del paí si una oficina i tutors propis al servei de les famílies interessades.

Ofereix els seus serveis des del curs 2001-2002, i en l'actualitat compta amb més de 20 alumnes matriculats.

Ofincina a Espanya de Clonlara School
Apartat de Correus 21066
08080 - Barcelona
tefl / fax: 93.266.41.53
c/e clonlara@clonlara-es.org
www.clonlara-es.org